VARČEVANJE V DELNICAH ALI DEPOZITIH?

Vedno se pojavlja vprašanje kaj je donosnejše nakup delnic ali vezani depozit? Včasih pozabimo še na tveganje, ki ga prinašajo delniški trgi, vendar običajno to vedno v časih rasti. Ko padajo delniški trgi, nam je tveganje bolj pred očmi, saj se ga zavedamo v naših denarnicah.

V spodnjih grafih si pogljemo gibanje delniških indeksov v Sloveniji (SBI), Nemčiji (DAX) in Ameriki (Dow Jones) od leta 2007 do 2013. Skratka skozi obdobje expanzije in rekordnih rasti do recesije in pesimizma in znova optimizma…

Grafi nam pokažejo, da sta rekordne vrednosti dosegla in presegla tako nemški DAX kot ameriški Dow Jones. Slovenski SBI je v zadnjem letu (28.avg 2012 do 28 avg 2013) zrastel za 19,8%, od začetka leta 2013 do 28 avg pa za skromnih o,7%.

Delniški indeks SBI  kaže na veliko volatilnost, saj je samo v prvih 8 dneh letošnjega januarja zrastel za 9% (za primerjavo letna obrestna mera na banki pa je do 4%) ter nato do 5. aprila padel za kar 17%, sedaj pa je zopet na nivoju začetka leta.

Indeks SBI je dosegel maksimum v letu 2007 , ko je bil 2.674, danes pa znaša 604 točke oz kar 77% manj. Ali je bil v letu 2007 precenjen ali podcenjen, pa je potrebno podrobneje pogledati za vsako delnico posebej. Omeniti velja, da je bilo v tistem obdobju kar precej delnic, ki so danes že na “smetišču zgodovine” in so precej pripomogle k njegovi rasti. Med drugim lahko omenimo delnice NKBM, Istrabenza itd… Več o tem v drugem blogu, lahko pa nas seveda tudi povprašate za mnenje.

Slovenski delniški indeks SBI

Nemški DAX je od najnižje vrednosti v letu 2009 zrastel za več kot 100%, v zadnjem letu pa za 16,5%.

Nemški delniški indeks DAX

Prav tako je tudi ameriški Dow Jones od najnižje vrednosti v letu 2009 zrastel za več kot 100%, v zadnjem letu pa za 16,7%.

 

Ameriški delniški indeks DOW JONES

 

 

 

Ni komentarjev.

Komentiraj