STANOVANJSKI KREDITI

Ali ste vedeli, da danes večina bank ponuja ugodnejše kredite prebivalstvu kot podjetjem?

Za kakšno obrestno mero se odločiti, fiksno, variabilno ali kombinacijo obojega?

Današnje ponudbe stanovanjskih kreditov, vezanih na variabilno obrestno mero se gibljejo že od 2,75% dalje. Če odmislimo možnost občutnejšega povišanja inflacije v prihodnosti je trenutno to najugodnejša obrestna mera. Seveda ob tem ne smemo pozabiti, da se euribor na dolgi rok giblje v skladu z inflacijskimi pričakovanji in ukrepi evropske centralne banke (ECB).

Fiksne obrestne mere za stanovanjske kredite pa se gibljejo že 4,75% dalje. Za te kredite je značilno, da sta tako obrestna mera kot mesečni obrok fiksna skozi vso dobo odplačevanja.

Kakšno obrestno mero izbrati je precej odvisno za kakšno obdobje jemljete posojilo in ali imate možnost posojilo predčasno vrniti. Tukaj si lahko v precejšnji meri pomagamo z krivuljo inflacijskih pričajkovanj, napovedmi gibanja euribor (futures) in nenazadnje s pomočjo lastnih izkušenj in preteklih gibanj.

Spodnji graf nam pokaže, kako se je od let 2000 do danes gibala inflacija. V letu 2008 je znašala celo 4% in bila najvišja v zadnjih 15 letih, danes pa se je ustalila na ravni okoli 1,7%. Tukaj so tudi razlogi zakaj so danes obrestne mere na najnižjih ravneh. Dodatno k temu je pripomogla tudi evropska centralna banka, ki posoja poslovnim bankam po rekordno nizkih obrestnih merah (0,5%).

euro-area-inflation-cpi

Za več informacij  nas lahko kontaktirate in vam bomo z veseljem pomagali.

www.financnosvetovanje.si